Εκπόνηση ΜΔΕ

Η εκπόνηση της Μ.Δ.Ε. είναι υποχρεωτική για τους Μ.Φ. Ο/Η Μ.Φ. υποβάλλει αίτηση στην οποία αναγράφεται ο προτεινόμενος τίτλος της διπλωματικής εργασίας, ο προτεινόμενος επιβλέπων και επισυνάπτεται περίληψη της προτεινόμενης εργασίας.

Τροποποίηση θέματος ή αντικατάσταση μέλους της Τ.Ε.Ε. γίνεται κατόπιν πρότασης του/της Μ.Φ. ή του/της επιβλέποντα/ουσας προς το αρμόδιο όργανο του Π.Μ.Σ. και εξετάζεται κατά περίπτωση.

Μέλη ή επιβλέποντες της Τ.Ε.Ε. της Μ.Δ.Ε. ορίζονται εξ όλων των κατηγοριών διδασκόντων όπως ορίζεται στο άρθρο 83 του ν. 4957/2022.

Τα μέλη της ΤΕΕ πρέπει να έχουν την ίδια ή συναφή επιστημονική ειδικότητα με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ.

Η εξέταση της Μ.Δ.Ε. γίνεται μόνον εφόσον ο/η Μ.Φ. έχει εξετασθεί επιτυχώς σε όλα τα απαιτούμενα μαθήματα του Π.Μ.Σ. Για να εγκριθεί η Μ.Δ.Ε., ο/η Μ.Φ. οφείλει να την υποστηρίξει δημόσια ενώπιον της Τ.Ε.Ε. Μετά το πέρας της υποστήριξης της Μ.Δ.Ε. από τον/την Μ.Φ., η Τ.Ε.Ε. την αξιολογεί και βαθμολογεί.

Οι Μ.Δ.Ε. που έχουν εξεταστεί επιτυχώς κατατίθενται στο Ιδρυματικό Αποθετήριο «Νημερτής» (https://nemertes.library.upatras.gr/home ). Η ανάρτηση του κειμένου της Μ.Δ.Ε. στο «Νημερτής» είναι υποχρεωτική, προκειμένου ο/η αποφοιτήσας/σα Μ.Φ. να συμμετάσχει στην επόμενη Τελετή Απονομής Διπλωμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Συγγραφή Μ.Δ.Ε.

Η Μ.Δ.Ε. συντάσσεται στην ελληνική γλώσσα, με περίληψη αυτής στην αγγλική. Υπάρχει η δυνατότητα γραφής εξ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, μετά τη σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντα και σχετική εισήγηση της Σ.Ε. του ΠΜ.Σ. Μετά την παρουσίαση – υποστήριξη της Μ.Δ.Ε., η Τ.Ε.Ε. συντάσσει και υπογράφει πρακτικό Δημόσιας Παρουσίασης της Μ.Δ.Ε.

Οδηγίες συγγραφής Μ.Δ.Ε.

Οι φοιτητές πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στη μορφοποίηση του κειμένου, προκειμένου η Μ.Δ.Ε. να είναι ευανάγνωστη. Το σύγγραμμα πρέπει να ακολουθεί τις ακόλουθες προδιαγραφές:

  • Η γλώσσα συγγραφής είναι είτε η Ελληνική (συνοδεύεται από περίληψη στην Αγγλική) είτε η Αγγλική (συνοδεύεται από εκτεταμένη περίληψη στην Ελληνική), ύστερα από συνεννόηση του/της ΜΦ με τον/την Ε.Κ.
  • Μέγεθος σελίδας: A4 (πλάτος 21 cm, ύψος 29.7 cm)
  • Περιθώρια: 1.5 cm κατ’ ελάχιστον σε κάθε πλευρά
  • Τύπος γραμματοσειράς: Calibri, Times New Roman ή συναφής
  • Μέγεθος γραμματοσειράς: 11 pt κατ’ ελάχιστον
  • Οι εικόνες, τα σχήματα, τα διαγράμματα, οι πίνακες να είναι ευδιάκριτα και υψηλής ποιότητας. Να συνοδεύονται από σχετική λεζάντα και να περιγράφονται/αναφέρονται τουλάχιστον μια φορά μέσα στο κείμενο της Μ.Δ.Ε.
  • Όλες οι βιβλιογραφικές αναφορές να αναφέρονται μέσα στο κείμενο της Μ.Δ.Ε.

Η ακριβής δομή της Μ.Δ.Ε. καθορίζεται ύστερα από συνεννόηση του/της Μ.Φ. με τον/την Ε.Κ. Ενδεικτικά, μια τυπική εργασία σελιδοποιείται ως ακολούθως:

  • Εξώφυλλο (Λογότυπα Πανεπιστημίου Πατρών και Π.Μ.Σ., Τίτλος Π.Μ.Σ., Τίτλος Μ.Δ.Ε., ονοματεπώνυμο Μ.Φ., ονοματεπώνυμο Ε.Κ.).
  • Πρόλογος (προαιρετικός), με ευχαριστίες, αφιερώσεις, κ.λπ.
  • Περίληψη και λέξεις κλειδιά (ελληνικά και αγγλικά)
  • Περιεχόμενα
  • Κείμενο (χρήση κειμενογράφου MS Word)
    1. Εισαγωγή
    2. Κύριο μέρος (με τα μεγαλύτερα κεφάλαια και τα πλέον σημαντικά υποκεφάλαια στη συνέχεια συναφών κεφαλίδων).
  • Παραπομπές
    1. Βιβλιογραφία
  • Παραρτήματα (εάν υπάρχουν).
Βαθμολογία – Εξετάσεις  

Η αξιολόγηση των Μ.Φ. και η επίδοσή τους στα μαθήματα που υποχρεούνται να παρακολουθήσουν στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. πραγματοποιείται στο τέλος κάθε εξαμήνου με γραπτές ή προφορικές εξετάσεις ή με εκπόνηση εργασιών καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Ο τρόπος αξιολόγησης ορίζεται από τον διδάσκοντα του κάθε μαθήματος. Η επίδοση σε κάθε μάθημα αξιολογείται από τον/ους διδάσκοντα/ες και βαθμολογείται με την ισχύουσα, για τους προπτυχιακούς φοιτητές, κλίμακα βαθμολογίας. Συγκεκριμένα, οι βαθμοί που δίδονται, κυμαίνονται από μηδέν (0) μέχρι δέκα (10), με διαβαθμίσεις της ακέραιης ή μισής μονάδας. Προβιβάσιμοι βαθμοί είναι το 5 και οι μεγαλύτεροί του.

Για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ή συνθηκών που ανάγονται σε λόγους ανωτέρας βίας, δύναται να εφαρμόζονται εναλλακτικές μέθοδοι αξιολόγησης,

Δεν επιτρέπεται η επανεξέταση Μ.Φ. σε μαθήματα, στα οποία έχουν εξεταστεί επιτυχώς, για βελτίωση της βαθμολογίας τους.

Ο/η Μ.Φ. διαγράφεται με απόφαση του αρμόδιου, κατά περίπτωση, οργάνου εάν αποτύχει δύο φορές στο ίδιο μάθημα ή αποτύχει σε δύο διαφορετικά μαθήματα ή δεν προσέλθει στην εξέταση (Non Show-NS), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επαναληπτική εξεταστική περίοδος.

Οι εξετάσεις των εξαμηνιαίων μαθημάτων πραγματοποιούνται στο τέλος του κάθε εξαμήνου. Η Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. καταρτίζει και ανακοινώνει εγκαίρως το ωρολόγιο πρόγραμμα των εξετάσεων κάθε εξαμήνου και όχι αργότερα από δέκα (10) ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

Οι Μ.Φ. μπορούν να εξεταστούν στα μαθήματα των δύο (2) εξαμήνων πριν την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου (επαναληπτική Σεπτεμβρίου). Η διάρκεια της επαναληπτικής εξεταστικής περιόδου ορίζεται στις δύο (2) εβδομάδες. Η παραπάνω εξέταση είναι επαναληπτική των μαθημάτων των αντίστοιχων εξαμήνων.

Για την απόκτηση Δ.Μ.Σ. κάθε Μ.Φ. οφείλει να παρακολουθήσει και να εξεταστεί επιτυχώς στο σύνολο των προσφερόμενων μαθημάτων του Π.Μ.Σ. και να εκπονήσει Μ.Δ.Ε. (σύνολο 90 ECTS).

Για την απονομή του Δ.Μ.Σ., απαιτείται προαγωγικός βαθμός σε όλα τα μεταπτυχιακά μαθήματα και στη Μ.Δ.Ε.. Αν η εν λόγω προϋπόθεση δεν επιτευχθεί μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία, ο/η Μ.Φ. δικαιούται απλού πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης των μαθημάτων, στα οποία έλαβε προαγωγικό βαθμό και αποχωρεί.